Τι είναι το SSL και οι λόγοι που το κάνουν απαραίτητο

ssl-τι-ειναι-και-γιατι-ειναι-απαραιτητο-smartwebdesign

Γιατί χρειάζομαι το SSL;

Πως το SSL ωφελεί την ιστοσελίδα μου και επομένως την επιχείρηση μου;

Σε περίπτωση που δεν έχετε κανένα σημείο επαφής ή γνωρίζετε ελάχιστα σχετικά με τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε συνεχίστε να διαβάζετε, διότι παρακάτω θα εξηγήσουμε και θα αναλύσουμε τι είναι το SSL και ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητο.

Τι είναι το SSL

Η βασική λειτουργία του SSL (Secure Sockets Layer) είναι η δημιουργία μίας κρυπτογραφημένης σύνδεσης μεταξύ του web server σας και του browser που χρησιμοποιεί ο επισκέπτης, η οποία εγγυάται την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στις δύο αυτές πλευρές και αποτρέπει την υποκλοπή τους από κακόβουλους χρήστες και λογισμικά.

ssl-πως-καταλαβαινεις-οτι-μια-ιστοσελιδα-το-εχει-smartwebdesign

Ουσιαστικά, τo SSL πιστοποιεί την ταυτότητα σου κατόπιν ελέγχων και προστατεύει τα δεδομένα των πελατών σου μέσω μίας εξαιρετικά δυνατής κρυπτογράφησης. Όταν η ιστοσελίδα σου εξασφαλίζεται από ένα SSL Certificate, τότε οι πελάτες σου είναι βέβαιοι ότι η ιστοσελίδα ανήκει σε εσένα, είναι νόμιμη και τα δεδομένα τους (προσωπικά στοιχεία, κωδικοί, πιστωτική κάρτα) δεν πρόκειται να υποκλαπούν.

Τι είναι η κρυπτογράφηση

Με απλά λόγια, η λεγόμενη κρυπτογράφηση είναι η “μεταμφίεση” μίας πληροφορίας (αριθμός, κείμενο ή αρχείο) σε έναν αλγόριθμο-κλειδί, προκειμένου να μην μπορεί να διαβαστεί από τρίτους, αλλά μόνο από όποιον έχει αυτόν τον αλγόριθμο-κλειδί.

Πως ξέρουν οι επισκέπτες ότι έχω SSL

 

Όταν ένας επισκέπτης μπαίνει σε μία ιστοσελίδα που διαθέτει SSL, βλέπει ένα εικονίδιο λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων του browser του και το πρόθεμα “https://” στη διεύθυνση του URL. Αυτά τα δύο είναι ακλόνητες αποδείξεις πως η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχει SSL.

Γιατί το SSL είναι απαραίτητο

ssl-τα-οφελη-του-smartwebdesign

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που κάνουν το SSL να θεωρείται ζωτικής σημασίας για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία μίας ιστοσελίδας. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τους 4 κυριότερους:

1) Ασφάλεια

Εάν το website σας στέλνει ή και δέχεται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα προσωπικές πληροφορίες χρηστών, στοιχεία τραπεζικών καρτών, στοιχεία σύνδεσης, ακόμη και στοιχεία που αποστέλλονται μέσω μίας φόρμας επικοινωνίας, τότε πρέπει να προστατεύεται από ένα πιστοποιητικό SSL. Άλλωστε, ως ιδιοκτήτης και κάτοχος του website, είστε εξ’ ολοκλήρου υπεύθυνος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών που το επισκέπτονται.

2) Εμπιστοσύνη

Είναι, δυστυχώς, συχνό φαινόμενο η παραβίαση των ιστοσελίδων μεγάλων εταιριών από κακόβουλους χρήστες και λογισμικά, κάτι που συνεπάγεται την διαρροή ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών των πελατών τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου να εμφανίζονται δύσπιστοι να εισάγουν τα προσωπικά τους δεδομένα για την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση μίας ηλεκτρονικής συναλλαγής. Αν δεν βεβαιωθούν ότι η ιστοσελίδα είναι ασφαλής, δεν προχωρούν σε κανένα είδος συναλλαγής.

Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς πως είναι πολύ σημαντικό μία ιστοσελίδα να διαθέτει SSL, διότι οι χρήστες που την επισκέπτονται διαπιστώνουν ότι είναι πέρα ως πέρα ασφαλής και ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός φόβος στο να προβούν σε μία συναλλαγή. Με λίγα λόγια, είναι θέμα εμπιστοσύνης. Οι χρήστες που δεν εμπιστεύονται το website σας και δεν νιώθουν άνετα όταν περιηγούνται σε αυτό είναι πολύ πιθανό να το εγκαταλείψουν και να καταλήξουν σε κάποιον ανταγωνιστή σας, ο οποίος χρησιμοποιεί SSL.

3) Αύξηση εγγραφών & πωλήσεων

Ο συγκεκριμένος λόγος που κάνει το SSL απαραίτητο είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και αποτελεί, ουσιαστικά, συνέχεια του προηγούμενου. Αποδεικνύοντας πως το website σου είσαι νόμιμο και 100% ασφαλές, καταφέρνεις να αυξήσεις τις εγγραφές και τις πωλήσεις μέσα από αυτό. Οι χρήστες που το επισκέπτονται γνωρίζουν πως τα προσωπικά τους δεδομένα δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο και επομένως δεν διστάζουν να ολοκληρώσουν μία ηλεκτρονική συναλλαγή που απαιτεί την εισαγωγή κάποιων προσωπικών πληροφοριών.

4) Υψηλότερη θέση στη σελίδα αποτελεσμάτων της Google

ssl-υψηλοτερη-καταταξη-στα-αποτελεσματα-google-smartwebdesign

Η Google έχει ανακοινώσει ότι η εγκατάσταση ενός πιστοποιητικού SSL σε μία ιστοσελίδα οδηγεί σε βελτίωση της κατάταξής της στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης. Εν ολίγοις, το SSL βοηθάει ώστε μία ιστοσελίδα να εμφανίζεται ψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

Η κίνηση αυτή, δηλαδή η χρήση του SSL ως παράγοντα βελτίωσης της κατάταξης μίας ιστοσελίδας, έχει να κάνει με την ευρύτερη προσπάθεια της Google για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο.

scroll-to-top